Voorburgs Dagblad | Reproductiegetal schommelt, maar zit duidelijk onder de 1
mainImage

Reproductiegetal schommelt, maar zit duidelijk onder de 1

24 september 2021, 17:55 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het reproductiegetal van het coronavirus blijft duidelijk onder de 1. Het schommelt rond de 0,9. Dat betekent dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Dat past ook bij het langzaamaan dalende aantal positieve tests.

Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal staat vrijdag op 0,91. Dat is gelijk aan afgelopen dinsdag, maar op woensdag en donderdag was het 0,89, en dat is het laagste niveau sinds eind juli. Het getal van vrijdag gaat over de situatie op 9 september.

Een reproductiegetal van 0,9 betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 90 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 81 mensen aan, die het virus vervolgens overdragen aan zo'n 73 mensen. Bij elke stap wordt de groep nieuwe dragers iets kleiner. Hoe verder het getal zakt, hoe sneller het aantal besmettingen daalt, tot de epidemie uitdooft. Als het cijfer juist ver boven de 1 komt, stijgt het aantal nieuwe gevallen explosief.

Het reproductiegetal schoot eind juni omhoog. In ongeveer twee weken tijd ging het van 0,8 naar net geen 3, het hoogste niveau ooit. Dat viel samen met het begin van de vierde golf, de 'discopiek'. Begin juli kelderde het getal even snel. Twee weken na de top stond het op 0,7 en dat was juist het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. Daarna kroop het weer omhoog. Begin augustus kwam het getal iets boven de 1 uit. Drie weken lang bleef het op dat niveau schommelen, soms iets erboven en soms iets eronder, maar sinds ongeveer een week daalt het weer.


Door: ANP | Foto: ANP