Voorburgs Dagblad | Politie neemt waarschuwingssysteem Amber Alert over
mainImage

Politie neemt waarschuwingssysteem Amber Alert over

24 september 2021, 19:14 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De politie krijgt voor onbepaalde tijd in Nederland het gebruiksrecht op de merknaam Amber Alert, het landelijke alarm voor vermiste kinderen. Ook de domeinnamen en accounts voor sociale media van Ambert Alert komen bij de politie terecht.

Mensen die Amber Alert volgen blijven meldingen ontvangen. De overdracht is het resultaat van gesprekken die de politie de afgelopen weken voerde met Netpresenter/Stichting Amber Alert Europe, het bedrijf achter het waarschuwingssysteem, aldus de politie.

Met ingang van 23 november worden meldingen van vermiste kinderen verstuurd via het Burgernet-systeem van de politie. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de Tweede Kamer hierover vrijdag geïnformeerd.

De politie zegt dat ze door de overname van Amber Alert meer controle krijgt over het waarschuwingssysteem en de kwaliteit van de opsporingsberichtgeving over vermiste kinderen. Een Amber Alert wordt gemiddeld twee keer per jaar ingezet.

De politie meldde afgelopen voorjaar dat ze in de zomer wilde stoppen met Ambert Alert. Onder druk van de Tweede Kamer stelde Grapperhaus dat besluit uit. Hij vroeg de politie en het bedrijf achter Amber Alert om te komen tot een constructie waarbij de voordelen van Ambert Alert, zoals het bereik en de naamsbekendheid, zo veel mogelijk behouden zouden blijven.


Door: ANP | Foto: ANP