Voorburgs Dagblad | Ouderen vrezen nu al eenzame kerstdagen
mainImage

Ouderen vrezen nu al eenzame kerstdagen

29 oktober 2020, 08:29 uur
Landelijk

Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Sowieso zitten veel senioren momenteel alweer weken binnen, in hun eentje, schrijft het AD op basis van een enquête van ouderenbond ANBO onder 1066 mensen.

Uit de enquête komt naar voren dat 41,9 procent van de ondervraagde ouderen stelt Kerstmis "alleen of met mijn partner" te gaan vieren. Een kleine 13 procent heeft vooralsnog het plan die dagen 'alleen met ons eigen huishouden' door te brengen. Zo'n 27 procent zal thuis mensen ontvangen of zelf op bezoek gaan bij familie of vrienden. Slechts 0,6 procent gaat "online iets speciaals met elkaar doen".

Overigens is het onderzoek dit jaar voor het eerst gehouden, zodat niet duidelijk is hoeveel senioren voorheen Kerstmis al alleen vierden. De antwoorden passen wel in een ANBO-peiling van enkele weken geleden, waarin bijna driekwart van de ouderen aangaf geen of veel minder bezoek te ontvangen en zelf ook niet meer mee te doen aan activiteiten.


Door: ANP