mainImage

OM: FVD'er Van Meijeren neemt loopje met openbaarheid rechtspraak

9 december 2022, 13:08 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) heeft vrijdag vijf minuten voordat de rechtbank zou beslissen dat zijn strafzaak wordt uitgesteld, laten weten dat de zaak wat hem betreft toch door zou kunnen gaan. Donderdag had de advocaat van Van Meijeren juist om aanhouding van de zaak gevraagd. De officier van justitie zei te vermoeden dat Van Meijeren dit bewust doet omdat hij geen media-aandacht voor zijn zaak wil. "Mijn voorgevoel is dat meneer met de openbaarheid aan het spelen is."

De politierechter in Den Haag heeft de zaak aangehouden. "Ik heb me nu hier niet op voorbereid" , zei ze. De zaak is uitgesteld tot 24 maart.

Van Meijeren moet zich voor de rechter verantwoorden voor het met zijn snorfiets door rood licht rijden zonder rijbewijs. De FVD'er reed bijna een jaar geleden met zijn snorfiets door rood licht, terwijl zijn rijbewijs hem eerder door de rechter was ontnomen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest. Hij weigerde die omdat hij zich naar eigen zeggen op dat moment door de politie geïntimideerd voelde. Van Meijeren heeft het idee dat hij de laatste tijd door de politie hinderlijk wordt achtervolgd en lastiggevallen.

De advocaat van Van Meijeren is vrijdag verhinderd omdat hij een andere zaak heeft die al langer gepland stond. Daarom vroeg hij donderdag om aanhouding van de zaak. Het Openbaar Ministerie had toen al aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben. Formeel moest de rechter daar tijdens de geplande zitting - die vrijdag om 09.45 uur was - nog akkoord mee gaan. Om 9.40 uur kwam er een mail binnen bij de rechtbank van Van Meijeren dat hij toch geen bijstand van zijn advocaat nodig dacht te hebben en de zitting daarom toch door kon gaan wat hem betreft.

De officier zei aanvankelijk akkoord te gaan met uitstel omdat hij begrijpt dat Van Meijeren zijn advocaat naast zich wil hebben tijdens de zitting, mede vanwege media-aandacht voor de zaak. "Maar meneer lijkt nu een beetje te spelen met de openbaarheid om geen persaandacht te krijgen."


Door: ANP | Foto: ANP