Ondanks de coronacrisis staan bijna alle musea (met uitzondering van het Tassenmuseum, het Klederdrachtmuseum en Humanity House) nu nog overeind. Maar dat is de overlevers niet gelukt zonder ontslagen, ook van vaste medewerkers. En verdere noodsteun zal nodig zijn, aldus de Museumvereniging.
Dik 10 procent moest inmiddels vast personeel laten gaan, concludeert de vereniging op basis van een peiling onder 250 musea. Ruim 30 procent van de musea heeft tijdelijke contracten met medewerkers niet verlengd. Nog eens bijna een kwart denkt ook in de nabije toekomst dergelijke contracten niet te kunnen voortzetten.
"Maar bijna alle musea hebben 2020 doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter", aldus de organisatie van 450 musea. Er komen echter nog zware tijden aan, vreest de club, "omdat de bezoekbeperkingen naar verwachting tot in het najaar zullen voortduren".
Noodsteun zal ook de tweede helft van dit jaar nodig zijn, denkt de vereniging. "Nu is er alleen noodsteun toegezegd voor de eerste helft van dit jaar. Dat schept grote onzekerheid voor musea, die kosten maken voor personeel, gebouwen, de zorg voor hun collecties, en extra kosten vanwege de anderhalve meter. Zo moeten tentoonstellingsplannen worden bijgesteld, zijn er aanpassingen aan museumgebouwen en webshops, is er soms extra menskracht nodig om bijvoorbeeld bezoekers goed door het gebouw te begeleiden, en zijn er kosten voor extra en nieuw aanbod online."
En dan zijn er volgens de organisatie nog andere signalen dat er zwaar weer aankomt. "Ruim de helft van de musea heeft een gemeente als hoofdfinancier; ongeveer een kwart van die musea denkt dat de gemeentelijke subsidie wordt verlaagd." De Museumvereniging benadrukt daarom dat de 150 miljoen euro voor cultuur die OCW aan het Gemeentefonds heeft overgemaakt voor de lokale infrastructuur "daadwerkelijk bij culturele instellingen terecht moet komen".
Door: ANP