Mensenhandelaren actief rondom azc, tieners in sekswerk

4 February 2023, 10:19 uur
Landelijk
mainImage
Digitaal Dagblad
'Raamprostitutie niet meer van deze tijd'

Signalen over mensenhandel in de omgeving van het asielzoekerscentrum in Gilze, worden stelselmatig niet opgepikt. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Asielzoekers zijn gewilde slachtoffers van mensenhandelaren, die hen voor hongerlonen of onder dwang laten werken.

Ook op andere opvangplekken voor asielzoekers in Nederland en België zijn waarnemingen gedaan. De 24 meldingen die het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel CoMensha vorig jaar kreeg over mensenhandel vanuit azc's, zijn volgens directeur-bestuurder Ina Hut slechts 'het topje van de ijsberg'.

In Gilze worden asielzoekers buiten het centrum opgepikt op wisselende plekken en in wisselende frequentie, zeggen omwonenden. De asielzoekers komen onder meer terecht in de landbouw in België en Nederland, en maken daar lange dagen voor soms 2 à 3 euro per uur. Tussenpersonen 'leveren' hen aan de bouw of aan schoonmaakbedrijven. Daarnaast zijn bij (oud-)medewerkers van het azc zorgen over tieners, van wie sommigen worden benaderd voor seks(werk). Dit is óók op andere plekken, zoals in Oisterwijk, waargenomen.

 


Door: ANP