Magazijn inrichten? Dit heb je nodig!

26 July 2024, 13:49 uur
Landelijk
mainImage
Freepik

Heb je een bedrijf en moet je daarvoor goederen opslaan? Dan moet je natuurlijk een goed functionerend magazijn hebben. Heb je dat eenmaal efficiënt ingericht, dan zal je dat veel tijd, geld en hoofdpijn schelen! Onmisbaar voor elke magazijninrichting zijn natuurlijk de stellingen. Maar welke stellingen kies je? Wij vertellen je meer over welke soorten er zijn, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken voor jouw magazijn.

Soorten magazijnstellingen
Er zijn verschillende soorten op de markt. Kies voor een goede leveranciers met een breed aanbod en scherpe prijzen, zoals HHL Magazijnstellingen. Je heb onder meer de keuze uit:

Palletstellingen: Dit zijn de meest voorkomende stellingen, geschikt voor het opslaan van goederen op pallets. Ze zijn stevig, hebben een hoog laadvermogen en zijn aanpasbaar aan verschillende pallethoogtes.
Doorrolstellingen: Bij deze stellingen worden goederen aan de ene kant geladen en aan de andere kant gepickt, volgens het first-in-first-out (FIFO) principe. Dit is vooral handig voor producten met een beperkte houdbaarheid.
Legbordstellingen: Voor het opslaan van kleinere, losse items zijn legbordstellingen de perfecte oplossing. Ze zijn flexibel, met verstelbare legborden, en bieden overzicht en gemakkelijke toegang tot producten.

Factoren om te overwegen
Om de voor jouw onderneming de meest geschikte magazijnstellingen te kiezen, zijn er een paar punten om op te letten:

Soort/afmetingen/gewicht van de producten die opgeslagen moeten worden.
Beschikbare ruimte: meet je ruimte op en vergeet daarbij de hoogte niet.
Toegankelijkheid: hoe vaak en hoe snel heb je toegang nodig tot de producten. Dit beïnvloedt de keuze tussen bijvoorbeeld palletstellingen en doorrolstellingen.
Budget: Houd naast de aanschafkosten ook rekening met eventuele installatiekosten en onderhoudskosten op lange termijn.

Veiligheid en regelgeving
Veiligheid is een topprioriteit bij het inrichten van een magazijn en de regels hierover zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Zo moeten de stellingen uiteraard aan de geldende veiligheidsvoorschriften voordoen en jaarlijks gekeurd worden. Een eis is dat de stellingen correct zijn gemonteerd en verankerd. Houd regelmatig een inspectie om te zien of er onderhoud nodig is en alles nog goed vast zit. Verder zijn er regels over de vereiste ruimte rond de stellingen voor het manoeuvreren van heftrucks en ander materieel. Volg daarnaast de richtlijnen voor het maximale laadgewicht en zorg voor duidelijke labels en markeringen om misverstanden te voorkomen.

Flexibiliteit en schaalbaarheid
Een punt waarin men zich nogal eens verkijkt, is dat magazijninrichting geen eenmalige investering is. Je kunt ook wel nagaan: je bedrijf groeit en verandert en dat geldt dan hoogstwaarschijnlijk ook voor je opslagbehoeften. Kies daarom voor stellingen die je gemakkelijk kunt uitbreiden of herinrichten als dat nodig is, zoals modulaire stellingsystemen. Dit maakt je magazijn toekomstbestendig en voorkomt onnodige kosten op lange termijn.

Conclusie
Het kiezen van de juiste magazijnstellingen is een cruciale stap in het inrichten van een efficiënt en georganiseerd magazijn. Investeer in kwaliteit, zoek een betrouwbare leverancier en denk na over flexibiliteit en schaalbaarheid op lange termijn. Met de juiste magazijnstellingen leg je een solide basis voor een gestroomlijnd en productief magazijn dat klaar is voor de toekomst van je bedrijf.