mainImage

Kort geding over inreisverbod van complotdenker David Icke

David Icke.
9 december 2022, 08:48 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Bij de rechtbank in Haarlem dient vrijdag een kort geding over het inreisverbod dat de IND heeft opgelegd aan David Icke. De Britse antisemitische complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat.

Icke zou op 6 november spreken op een demonstratie van antioverheidscoalitie Samen voor Nederland in Amsterdam. Maar daags daarvoor werd hem voor twee jaar de toegang ontzegd tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland. De Brit was al onderweg, maar maakte rechtsomkeert. De demonstratie werd afgeblazen, maar desondanks kwamen er naar schatting duizend mensen naar de Dam. Daar werd een geluidsfragment afgespeeld waarin Icke de situatie "belachelijk" noemde.

De mogelijke komst van Icke zorgde voor maatschappelijke onrust in Amsterdam en daarbuiten. Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.

Volgens Samen voor Nederland is het inreisverbod juridisch niet overeind te houden en wordt de situatie voor Icke nijpend, omdat die schoonfamilie heeft in Nederland en de feestdagen eraan komen. De IND zegt de maximale termijn van zes weken te zullen nemen voor de beoordeling van Ickes bezwaarschrift, tot eind december. Dat is de reden dat Icke het kort geding heeft aangespannen. Hij zal via een videoverbinding bij de zitting aanwezig zijn, aldus de rechtbank.


Door: ANP | Foto: ANP