Koper parken Peter Gillis: financiers deal trekken zich terug

17 April 2025, 17:30 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Financiers achter de overname van de Nederlandse vakantieparken van realityster Peter Gillis hebben zich teruggetrokken omdat de Belastingdienst beslag heeft gelegd op de parken. Dat stelde de koper van de vakantieparken, Taeke Dijkstra, donderdag tijdens een spoedprocedure in de rechtbank in Haarlem.

Gillis sleepte de koper voor de rechter om af te dwingen dat de koop van zijn tien Nederlandse vakantieparken doorgaat. In februari sloten de partijen een koopovereenkomst. Met die deal is volgens de koper 185 miljoen euro gemoeid.

De beslaglegging hoeft volgens Gillis' advocaat Erik Braun geen probleem te zijn, omdat er afspraken met de fiscus zijn gemaakt. Braun vindt het onduidelijk waarom de koop niet doorgaat en eist dat Dijkstra de koopsom overmaakt.

Afspraken onduidelijk

"Dit kort geding is hopelijk het eindstation van een traject dat vanaf het begin moeilijk is verlopen", zei Braun tijdens de zitting. Dijkstra heeft bepaalde stappen niet gezet die noodzakelijk zijn om de levering van de parken mogelijk te maken, aldus Braun. Die afspraken moet Dijkstra nakomen, vindt de advocaat, want de handtekening is onder de koopovereenkomst gezet.

Volgens Dijkstra waren er bij de aankoop van de vakantieparken drie particuliere financiers betrokken, met wie hij alle drie een deal had gemaakt. Zij willen na de beslaglegging niet verder, legde de koper uit. Wie die financiers zijn en welke afspraken zij hebben gemaakt met Dijkstra, blijft onduidelijk. Volgens Dijkstra is er een schriftelijke overeenkomst, maar die maakt hij "absoluut niet openbaar".

Celstraf na belastingfraude

Jeroen Ferrara, die in de rechtszaal optrad namens Dijkstra, hoopt dat er alsnog een afspraak gemaakt kan worden. Hij sprak van een "gebrek aan vertrouwen" en vindt dat er veel schort aan het contract.

Om de parken was lange tijd veel te doen, omdat Gillis via de vakantieparken fraude zou plegen en er illegaal mensen woonden. Uiteindelijk moesten de locaties sluiten en had de familie geen zicht op heropening. Eerder deze week werd de vastgoedondernemer veroordeeld voor belastingfraude. Hij kreeg een jaar celstraf opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Gillis is hiertegen in hoger beroep gegaan.


Door: ANP