Goochelaar Hans Kazàn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

26 March 2023, 16:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Hans Kazàn is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde op een feest in Zeist ter ere van het vijftigjarig artiestenbestaan van de goochelaar en illusionist én zijn zeventigste verjaardag. Kazàn kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Koos Janssen van Zeist.

Janssen prees de goochelaar om zijn "belangrijke bijdrage aan de waardering van de goochelkunst als volwaardige kunstvorm. Hij heeft het goochelvak aanzien gegeven en daarmee het voortbestaan van de goochelkunst gewaarborgd." Daarnaast roemde hij de goochelaar voor zijn inzet als ambassadeur voor talloze goede doelen, zoals Stichting Kind en Brandwond, Stichting Magic Care, het Tuberculose Fonds en het Prinses Beatrix Fonds.

Het is de tweede grote onderscheiding die Kazàn in korte tijd heeft ontvangen. De Nederlandse magiër werd eind 2021 onderscheiden met de Fred Kaps Ring, een prijs die op onregelmatige basis wordt uitgereikt door de International Brotherhood of Magicians. De award wordt toegekend aan mensen die een belangrijke betekenis voor het goochelaarsvak hebben gehad.

Kazàn kreeg de ring omdat hij al bijna een halve eeuw de liefde voor het vak uitdraagt, vooral naar jongeren. De illusionist brak in de jaren zeventig door vanwege zijn bijdragen aan het populaire programma Ren Je Rot. Veel grote namen in het vak, zoals Hans Klok en Victor Mids, werden geïnspireerd door de programma's van Kazàn.

 


Door: ANP