Fysiotherapie jongeren helpt om blessures te voorkomen en te genezen

3 October 2024, 14:56 uur
Landelijk
mainImage
PR

Sporten is een geweldige manier voor jongeren om actief te blijven, sociale contacten te onderhouden en hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Maar met de toenemende populariteit van sporten onder jongeren, zien we ook een toename in sportblessures. Van verrekte spieren tot overbelasting en ernstige botbreuken: blessures kunnen een grote invloed hebben op het dagelijkse leven van jongeren. Gelukkig speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van deze blessures, zodat jongeren snel en verantwoord kunnen herstellen

Waarom nemen sportblessures onder jongeren toe?
De afgelopen jaren is er een stijging te zien in het aantal sportblessures bij jongeren. Dit kan komen door de intensiteit van trainingen, de hoge druk om te presteren of simpelweg door te veel sporten zonder voldoende rust. Jongeren zijn nog in de groei en hun spieren en gewrichten zijn kwetsbaarder voor overbelasting. Met name sporten zoals voetbal, tennis en atletiek, waarbij explosieve bewegingen en snelle wendingen vereist zijn, kunnen blessuregevoelig zijn.
 
Een andere belangrijke factor is het gebrek aan kennis over het lichaam. Veel jongeren weten niet hoe ze blessures kunnen voorkomen of herkennen de eerste signalen niet. Dit leidt ertoe dat blessures vaak te laat worden opgemerkt en in ernst verergeren. Daarom is het belangrijk om niet alleen de focus te leggen op behandeling, maar ook op preventie.

De rol van de fysiotherapeut in preventie en behandeling
Fysiotherapie is niet alleen voor volwassenen of topsporters; ook jongeren kunnen veel baat hebben bij een bezoek aan een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan helpen bij zowel het voorkomen als het behandelen van blessures.
 
Voor preventie richt een fysiotherapeut zich op het versterken van spieren en gewrichten die gevoelig zijn voor blessures. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte oefeningen die specifiek zijn afgestemd op de sport die de jongere beoefent. Daarnaast leert de fysiotherapeut jongeren hoe ze hun lichaam beter kunnen gebruiken tijdens het sporten, zodat blessures door verkeerde bewegingen of overbelasting worden voorkomen.
 
Bij het behandelen van sportblessures richt de fysiotherapeut zich op het herstelproces. Hierbij wordt vaak een combinatie van oefeningen, massages en advies gegeven om de jongere zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Fysiotherapeuten kunnen ook helpen bij het opstellen van een revalidatieprogramma om terugval te voorkomen en ervoor te zorgen dat de jongere op een verantwoorde manier weer kan sporten.

Het belang van een vroege aanpak
Een sportblessure hoeft niet altijd meteen pijnlijk te zijn, maar het negeren van kleine pijntjes kan al snel leiden tot grotere problemen. Daarom is het belangrijk dat jongeren en hun ouders snel actie ondernemen wanneer er signalen van een blessure zijn. Hoe eerder een fysiotherapeut wordt ingeschakeld, hoe groter de kans op een snel en volledig herstel. Dit voorkomt dat jongeren langdurig uit de roulatie zijn en vermindert de kans op chronische klachten in de toekomst.
 
Een vroege aanpak houdt niet alleen het fysieke herstel in, maar ook het mentale aspect is belangrijk. Jongeren die lang uit de running zijn door blessures, kunnen hun motivatie verliezen of angst ontwikkelen om weer te gaan sporten. Fysiotherapie helpt niet alleen bij de fysieke revalidatie, maar ondersteunt ook bij het herwinnen van zelfvertrouwen en het mentaal klaar zijn om terug te keren naar de sport.