Eén op de vijf 55-plussers heeft het afgelopen jaar niet één wandeling gemaakt die een half uur of langer duurde. Dat zegt het Mulier Iinstituut, dat zich bezighoudt met de betekenis van sport en sportmogelijkheden in ons land.
Het deed een representatieve steekproef onder meer dan 550 mensen, gezond en niet zo gezond, werkend of niet werkend. Het wel of niet hebben van werk maakte niet uit voor het aantal wandeluren dat ze maken, aldus een onderzoekster. Werkenden die willen wandelen, maken er gewoon tijd voor. Leeftijd blijkt er evenmin veel toe te doen.
De opleiding van mensen maakt echter wel veel uit, aldus het instituut: "Van de lager opgeleiden heeft een kwart de afgelopen twaalf maanden niet gewandeld, terwijl dit bij de hoger opgeleiden slechts één op de tien is."
De mensen die dagelijks wandelen, doen dat eigenlijk nooit langer dan 2 uur. Zo’n 15 procent maakt "sporadisch" lange wandelingen van meer dan 4 uur.
"Wandelen is door zijn laagdrempelige karakter voor ouderen een belangrijke activiteit om te blijven bewegen. Een goede lokale wandelinfrastructuur is voor ouderen van groot belang", zegt het instituut.
Door: ANP