In tegenstelling tot andere jaren melden bij deze Tweede Kamerverkiezingen niet alle gemeenten tussentijds de opkomstcijfers. Vanwege het coronavirus zijn de verkiezingen dit jaar verspreid over drie dagen. Naast de 'reguliere' verkiezingsdag (woensdag) is er ook de mogelijkheid om maandag en dinsdag te stemmen. Die mogelijkheid is speciaal gecreëerd voor kwetsbaren en risicogroepen. Daarnaast heeft een deel van de 70-plussers dit keer per brief gestemd.
Maastricht is een van de gemeenten die geen opkomstcijfer publiceert. Volgens een woordvoerster van de gemeente geeft dat een "fout beeld, zeker wanneer deze cijfers vergeleken worden met die van vier jaar geleden. Dat komt omdat er ook mensen per brief stemmen en omdat het stemmen over drie dagen is uitgesmeerd."
Ook de gemeente Enschede geeft geen opkomstcijfers. "Door het drie dagen stemmen is dat niet te doen", aldus een zegsvrouw. Maar er zijn ook gemeenten die het wel blijven doen zoals Rotterdam en Utrecht. De tussentijdse opkomstcijfers worden gepubliceerd op de website. Dat geldt ook voor Amersfoort. De gemeente maakt maandag en dinsdag om 19.00 uur bekend hoeveel mensen tot dan toe in Amersfoort hun stem hebben uitgebracht. Woensdag maakt de gemeente op drie momenten het opkomstpercentage bekend.
Ondanks corona wordt wel een goede opkomst verwacht. De verwachting is dat bijna evenveel Nederlanders gaan stemmen als vier jaar geleden. Van de ondervraagden in een peiling van I&O Research begin maart gaf 79 procent van de ondervraagden aan 'zeker' naar de stembus te gaan, 13 procent wil 'waarschijnlijk' gaan stemmen.
Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017 bracht bijna 82 procent van de kiesgerechtigden een stem uit, zo blijkt uit cijfers van de Kiesraad. Het was daarmee de hoogste opkomst sinds 1986.
Door: ANP