Voorburgs Dagblad | De Jonge verwacht beperkte vertraging prikpauze AstraZeneca
mainImage

De Jonge verwacht beperkte vertraging prikpauze AstraZeneca

7 april 2021, 18:44 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat het effect van de gedeeltelijke prikpauze met het vaccin van AstraZeneca "relatief beperkt" zal zijn. Hij wilde nog niet vooruitlopen op het besluit dat hij donderdag neemt over de mogelijke hervatting van het prikken met het vaccin. Maar De Jonge denkt wel dat in april nog steeds de grens vier miljoen toegediende vaccins wordt bereikt.

Afgelopen vrijdag werd tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar, vanwege een zeldzame combinatie van trombose en een lage hoeveelheid bloedplaatjes die bij enkele mensen was opgetreden. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde woensdag dat het inderdaad gaat om een zeldzame bijwerking, maar zei tevens dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico's.

De Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd en zal donderdag beslissen hoe het verder moet met het AstraZeneca-vaccin. De afspraken die al waren gemaakt voor donderdag worden afgezegd, maar die voor vrijdag blijven in de boeken staan. Als er dan morgen wordt besloten verder te prikken, kan dat zo snel mogelijk weer worden opgepikt, zo redeneert De Jonge. Wel wordt "op alle mogelijke scenario's" ingespeeld, zegt hij. Zo worden er achter de schermen al voorbereidingen getroffen om de afspraken volgende week snel in te kunnen plannen.


Door: ANP | Foto: ANP