D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt de partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week jonge twitteraars aan de bel trokken over berichten van Smeets.
Eind maart is die melding al binnengekomen, maar de melder "zei namens anderen te spreken". Het interne onderzoeksteam zal "alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag".
Met Smeets zelf is een "indringend gesprek" gevoerd naar aanleiding van de meldingen. Ook is later gesproken over de tweets die dinsdag over Smeets geplaatst werden. Hij zou de afgelopen jaren berichten hebben gestuurd aan jonge mannen, in sommige gevallen zou het om minderjarigen gaan. Het Kamerlid zegt te zijn geschrokken van de berichten.
"In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden." De 45-jarige Smeets is sinds twee weken Kamerlid. Hij is woordvoerder justitie, drugs, asiel en migratie van de D66-fractie. Hiervoor werkte hij als strafrechtadvocaat.
D66-leider Sigrid Kaag neemt "deze berichten zeer serieus", zegt ze in het statement. "Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen."
Het is de tweede keer in korte tijd dat D66 wordt geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen binnen de partij. In december plaatste een anonieme klokkenluider een verhaal online waarin een prominent lid van de partij werd beschuldigd van seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Extern onderzoek heeft hier geen bewijs voor gevonden. Wel kwamen er andere meldingen binnen van mensen die zich in de partij onveilig hebben gevoeld.
Door: ANP