Corona-uitbraak in verpleeghuis, maar bewoners gevaccineerd

30 April 2021, 15:59 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In een tehuis voor dementerende ouderen in het Gelderse Wehl zijn 12 van de 29 bewoners positief getest op het coronavirus, terwijl de bewoners allemaal al zijn gevaccineerd. De besmette bewoners hebben milde klachten en worden gescheiden van de andere mensen in het tehuis verzorgd.

Bijna alle bewoners hebben hun tweede vaccinatie al gehad, aldus een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt. Een of twee bewoners hebben alleen nog hun eerste prik ontvangen. De mensen die hun tweede prik wel kregen, ontvingen die al meer dan twee weken geleden.

Toen het virus het verpleeghuis eenmaal binnen was, raakten in korte tijd twaalf mensen besmet. De uitbraak laat dan ook zien dat je het virus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd, stelt specialist ouderengeneeskunde Marco Repko van Sensire.

Volgens de woordvoerder van de organisatie komen besmettingen onder gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen wel vaker voor. Een uitbraak van deze omvang is hij nog niet eerder tegengekomen, maar dat betekent volgens hem niet dat het niet gebeurt. "Niet alle verpleeghuizen brengen dit soort informatie naar buiten. Wij hebben besloten dat wel te doen, juist om te laten zien dat het nodig blijft je aan de maatregelen te houden."

Want de bewoners hebben weliswaar slechts milde klachten, maar omdat het om zo'n kwetsbare groep gaat, kunnen ook relatief onschuldige klachten gevaarlijk zijn. Een klein hoestje kan "net de laatste druppel zijn" voor de gezondheid van de deze mensen, aldus de woordvoerder. "Bovendien gaat het om mensen die ook niet meer goed kunnen aangeven waar ze precies last van hebben. We merken dat ze een beetje hoesten, maar we weten niet of ze bijvoorbeeld ook last hebben van hun keel." De GGD onderzoekt of de uitbraak in het verpleeghuis is veroorzaakt doordat het om een extra besmettelijke variant van het virus gaat.

Epidemioloog aan het LUMC Frits Rosendaal wijst erop dat iemand het virus ook na vaccinatie altijd kan oplopen. "Het is niet zo dat je een soort afweerschild voor je hebt, dat virus komt alsnog gewoon je neus in." Het vaccin beschermt tegen een ernstig ziekteverloop, maar we zijn pas helemaal van het virus af als iedereen geprikt is. "Tot die tijd blijft het heel belangrijk om je aan de maatregelen te houden."

Het is verder van belang dat verpleeghuizen uitbraken van het virus onder gevaccineerde bewoners altijd melden, aldus Rosendaal. Ouderen in verpleeghuizen hebben het vaccin van Pfizer/BioNTech gehad, legt hij uit. Met dat vaccin zijn, net als met andere vaccins, zogenoemde trials gedaan om te kijken hoe goed het vaccin beschermt. "Aan die trials hebben wel oude mensen meegedaan, maar niet de alleroudsten", aldus Rosendaal. "Iemand van 95 met dementie is simpelweg te fragiel om aan zoiets mee te doen." Meer informatie over wat het virus doet na inenting bij zo iemand is volgens hem dus "heel waardevol".


Door: ANP