Brandweer herdenkt 99 omgekomen collega's

15 June 2024, 18:06 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De brandweer heeft zaterdag alle brandweermensen herdacht die zijn omgekomen tijdens hun werk. Dat zijn er 99 sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De dertiende editie van de nationale brandweerherdenking was bij het herdenkingsmonument in Schaarsbergen bij Arnhem. Daar werden alle namen voorgelezen die op het monument staan. Daarnaast hingen de vlaggen halfstok bij kazerneposten in het land. Om 13.00 uur werd op deze plekken het water-ereteken gemaakt, een 10 meter hoge ereboog van waterstralen.

In Arnhem waren ongeveer tweehonderd mensen aanwezig, onder wie nabestaanden. Ze luisterden naar toespraken van voorzitter Wouter Kolff van het Veiligheidsberaad en demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. Ook spraken vicevoorzitter Jolanda Trijsselaar van Brandweer Nederland en een kleindochter van brandwacht Karel van Brero, die in 1952 om het leven kwam bij een woningbrand in Den Haag.

"Gezamenlijk dragen we vandaag bij aan dit moment van verstilling, waarin we de brandweermannen gedenken, die hun inzet voor anderen met de dood moesten bekopen", sprak Kolff. "Zeker in een tijd waarin we steeds meer op onszelf gericht lijken te zijn, dwingt hun toewijding aan de samenleving groot respect af." Hij noemde de belangstelling voor de herdenkingen bemoedigend. "Dit belangwekkende moment, op de derde zaterdag in juni, is inmiddels een traditie geworden, waarbij gevoelens van trots, weemoed, verdriet en ontroering alle ruimte krijgen."

Yeşilgöz beschreef de aanwezigen als een grote brandweerfamilie. "Als het met een lid van die familie misgaat, als een lid van de brandweerfamilie niet meer thuiskomt van het werk, dan gaat die familie om de nabestaanden van diegene heen staan. Dat vind ik iets prachtigs, dat idee van zo'n uitgebreide familie", zei ze. Ze benoemde ook de passie voor het vak die in de families vaak aan jongere generaties wordt doorgegeven. "Zelfs in families waar het noodlot heeft toegeslagen, kiezen jongeren soms alsnog om in de voetsporen van een omgekomen ouder of grootouder te treden", zei ze.

De demissionair minister vindt dat brandweerlieden meer respect verdienen en hekelt de agressie waarmee ze te maken krijgen. "Ongelofelijk. En onaanvaardbaar."


Door: ANP