Airconditioners jagen mondiale stroomvraag op, waarschuwt IEA

19 July 2024, 08:58 uur
Landelijk
mainImage

De wereldwijde vraag naar elektriciteit groeit dit jaar waarschijnlijk in het snelste tempo in bijna twintig jaar. Dat komt voor een belangrijk deel doordat er steeds meer airconditioners worden gebruikt, nu de temperaturen wereldwijd oplopen en er soms sprake is van flinke hittegolven. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

De vraag naar elektriciteit groeit ook doordat elektrische aandrijving steeds meer een spil wordt van ons energiesysteem. Denk ook aan het toegenomen gebruik van elektrische auto's. Daarnaast brengt de opmars van kunstmatige intelligentie (AI) een grote stroomvraag met zich mee. Voor AI is veel rekenkracht van computers vereist. Ook datacenters verbruiken veel elektriciteit.

Alles bij elkaar leidt dit naar verwachting tot een 4 procent hoger stroomverbruik dan vorig jaar. Dat zou het hoogste mondiale groeipercentage zijn sinds 2007, wanneer de opleving na de coronalockdowns buiten beschouwing wordt gelaten. Het IEA, een toonaangevende denktank uit Parijs, denkt dat er volgend jaar nog eens 4 procent meer elektriciteit verbruikt wordt dan dit jaar.

'Sneller tempo'

Deze enorme vraag heeft waarschijnlijk tot gevolg dat veel vervuilende kolencentrales voorlopig nodig blijven om voldoende elektriciteit te kunnen leveren. Hierdoor stabiliseert de CO2-uitstoot van de mondiale energiesector, waarbij dit jaar een lichte groei wordt verwacht, voordat deze in 2025 weer terugvalt, aldus het IEA.

"Het is bemoedigend om te zien dat het aandeel van schone energie in de elektriciteitsmix blijft stijgen, maar dit moet in een veel sneller tempo gebeuren om aan de internationale energie- en klimaatdoelstellingen te voldoen", zegt IEA-bestuurder Keisuke Sadamori.

Milde weersomstandigheden

Vooral in India en China wordt meer stroom verbruikt. In die grote Aziatische economieën groeit de vraag naar stroom dit jaar respectievelijk zo'n 8 en 6 procent, is de verwachting. Voor China, dat worstelt om het tempo van zijn economische groei op peil te houden, betekent dit wel een iets minder sterke toename van de stroomvraag dan vorig jaar.

In de Europese Unie was de voorgaande twee jaar nog sprake van een krimp van de stroomvraag als gevolg van de flink gestegen energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne. Maar dit jaar voorziet het IEA hier een groei van 1,7 procent. De vraag in de Verenigde Staten lijkt daarnaast met 3 procent op te veren, na een daling in 2023 als gevolg van milde weersomstandigheden.
 

 


Door: ANP