Advies aan Kuipers: maak acute zorg een nutsvoorziening

5 January 2022, 08:59 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Ernst Kuipers.

"De acute zorg moet een nutsvoorziening worden. Die mag niet onderhevig zijn aan marktwerking en moet er 7 keer 24 uur zijn." Dat adviseert ziekenhuisbestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC aan de beoogde nieuwe coronaminister, topman Ernst Kuipers van het Erasmus MC.

Volgens Kramer kan dat worden bereikt als huisartsen, ambulancezorg, ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen goed samenwerken. "De afgelopen twee jaar hebben we door de crisis geleerd dat samenwerken zich uitbetaalt. Dat moeten we zien vast te houden", zo zei Kramer in het tv-programma Op1. "Dat moet je regionaal organiseren. In mijn eigen regio Noord-Holland en Flevoland werken we nu uitstekend samen met twaalf ziekenhuizen. We spreiden de Covid-patiënten, we weten dus van elkaars capaciteit. Dat kun je continu maken voor álle patiënten met acute problemen."

Volgens Kramer heeft Kuipers hier wel oren naar, maar moet er nog veel gebeuren voor de acute zorg op die manier geregeld zal zijn. "Er moet een wettelijk kader zijn, met toezicht van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) en de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit). Dus er zal nog veel water door de rivieren moeten stromen voordat Kuipers dat ook formeel voor elkaar heeft."

Kramer wijst erop dat het momenteel heel hard gaat met de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. "Een week geleden werd bij ons in het Amsterdam UMC nog één op de twintig medewerkers die zich lieten testen, positief getest. Dat is in één week tijd naar één op de drie gegaan. Het gaat om verpleegkundigen, dokters, schoonmakers. Dat komt omdat die omikron zo ongelooflijk infectieus is. Als dat ongebreideld doorgaat hebben wij straks weer minder personeel. Dan kan de zorg in gevaar komen", waarschuwt hij.

De Amsterdamse ziekenhuisbestuurder vindt verder dat het beleid nu te veel focust op de hoeveelheid ic-bedden en dat er te weinig oog is voor andere zorg die ook onder druk staat door de nieuwe coronavariant. "Er zit een hele keten voor en een keten achter: het start met de huisarts, ambulancezorg, ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis. Als er heel veel geïnfecteerden zijn die er niet heel erg ziek van worden, kan het best zo zijn dat het met de ic wel goed gaat. Maar de huisartsenpraktijk wordt overlopen, de klinische afdelingen op het ziekenhuis krijgen wel een geweldige toestroom, de thuiszorg kan het niet meer aan en de verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen het niet meer aan. Je zult dus de hele keten moeten beschouwen in relatie tot deze nieuwe variant."


Door: ANP