COA trekt bijna half miljard uit voor opvang asielzoekers

30 November 2023, 22:34 uur
Landelijk
mainImage
NH Atlantic Den Haag

Het COA investeert flink om de opvangcrisis te bezweren. Naar schatting 400 miljoen euro gaat de komende acht jaar naar prefabwoningen bedoeld voor asielzoekers en statushouders, meldt BNR. Het COA geeft nu een veelvoud van dit bedrag uit aan noodoplossingen, zoals de huur van cruiseschepen.

Het bedrag kan zelfs oplopen tot 800 miljoen euro. Dat blijkt uit een aanbesteding die het COA vorige maand publiceerde. Het COA wil vijf à tien azc's per jaar realiseren over een periode van maximaal acht jaar. De nog te bouwen azc's moeten plaats bieden aan gemiddeld 250 asielzoekers per locatie. De bedoeling is dat het COA naar een "duurzame, stabiele en doelmatige vastgoedportefeuille" toewerkt en niet langer gebruik hoeft te maken van peperdure noodopvang, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Het COA deed er voor de zomer een marktconsultatie uit. De organisatie was daarin op zoek naar negen bouwbedrijven die bereid zijn om aan de bouwopgave te voldoen. De contractwaarde komt daarmee neer op zo'n 50 miljoen euro per deelnemer.


Door: ANP