10 onverwachte dingen die je aan je koffie moet toevoegen

1 August 2022, 14:46 uur
Landelijk
mainImage

Veel mensen houden niet van al te veel verrassing in hun koffie. Ze drinken deze graag zwart zonder al teveel toevoegingen. Toch begint hier langzaamaan verandering in te komen in de afgelopen decennia. Er komen meer specifieke soorten bij en eigenlijk kan koffie op allerlei manieren worden besteld tegenwoordig. De meeste daarvan kennen we allemaal wel, zoals cappuccino, espresso en latte macchiato. Toch zijn er ook een aantal heel verrassende extra toevoegingen, die voor een bijzondere smaak kunnen zorgen. We gaan er hieronder naar een aantal kijken.

Ga voor onverwachte extra smaak
Het grappige is dat je bij de onderstaande zaken absoluut niet gelijk aan koffie zult denken. Maar dat is niet altijd terecht, want een aantal van deze toevoegingen geeft een verrassend goede en vernieuwende smaak. Hoewel het lang niet voor iedereen weggelegd zal zijn, is het altijd leuk om een beetje te experimenteren. Kijk daarom goed naar de lijst hieronder en probeer vooral zelf eens een keer iets nieuws uit in je koffie.

Kaneelstokjes
Dit is misschien niet helemaal nieuw, maar de manier waarop je het doet kan voor een wereld van verschil zorgen. Als je namelijk vanaf het begin al kaneel toevoegt, zorgt dit voor een veel intensere smaak. Zo kun je het bijvoorbeeld mengen met de bonen, of wat gemalen kaneelstokjes door je filterkoffie doen voordat je het koffiezetapparaat aanzet. Je zult snel merken dat dit voor veel meer smaak zorgt.

Kokosolie
Niet alleen wordt kokosolie vaak toegevoegd voor meer smaak, dit geldt eigenlijk ook voor boter. Daardoor kan er worden gekozen voor wat je voorkeur heeft, of wat de gezondste optie is. Oorspronkelijk komen deze bijzondere manieren van koffie drinken vaak uit Azië. In dit werelddeel zijn er sowieso een heleboel bijzondere koffie recepten te vinden, en dat maakt het des te leuker om er eens een keer naartoe te gaan als koffieliefhebber.

Kaas
Dat we op allerlei manieren melk door onze koffie doen is al tijden bekend, maar kaas? Er zijn veel mensen die het maar niets vinden. Eigenlijk is dit natuurlijk vreemd, want beide zijn zuivelproducten. Nu past ook zeker niet iedere soort kaas erbij, maar er zijn bepaalde types die wel degelijk wat toe kunnen voegen aan een goede kop koffie. Zo gaan licht zure koffiebonen goed samen met jongere soorten kaas, terwijl donker beter bij wat pittigere kaas past.

Gember
Omdat gember een wat citrusachtige smaak heeft, denken de meeste mensen daarbij niet direct aan koffie. Dit is echter best wel vreemd, want we mengen het immers ook al aardig lang met onze thee. Vooral in combinatie met vrij donker gebrande koffie kan gember verrassend smaakvol uit de hoek komen. Daarom is het zeker een keer de moeite waard dit te proberen.

Bronwater
Iedereen weet dat we water gebruiken om koffie te zetten. Toch kunnen er enorme verschillen zitten in de kwaliteit van het water, die op hun beurt weer de smaak van de koffie flink kunnen aantasten. Door een waterfilter of bronwater te gebruiken kun je zo nog meer smaakvolle koffie zetten. Dit komt door de neutrale pH-balans, die vaak niet voldoende is wanneer je water direct uit de kraan gebruikt, al is ook deze in Nederland natuurlijk al van goede kwaliteit.

Kruidnagel
Kruidnagel is een zeer zoete specerij, wat erg aromatisch is en zoet tegelijk. Daarom moet het goed worden gedoseerd en kun je niet teveel in de koffie doen. Wanneer je het echter bij een klein beetje zult houden, merk je al snel dat dit voor een heerlijke smaak kan zorgen. Je kunt het voor het zetten aan de koffie toevoegen of al gelijk malen met de koffiebonen die je gebruikt.

Steranijs
Het gebruik van steranijs kan een welkome aanvulling zijn op een lekkere bak koffie. Let er wel op dat je voorzichtig bent met de hoeveelheid, want het kan al snel ontzettend gaan overheersen. Probeer daarom eerst een heel klein beetje, en vul dat later eventueel aan totdat je de perfecte hoeveelheden hebt gevonden.

Rijstmelk
Melk wordt natuurlijk op allerlei manieren aan koffie toegevoegd? Maar heb je het wel eens eerder met rijstmelk geprobeerd? Omdat dit een zuivel alternatief is wat iets zoeter is dan de meeste andere soorten, past het eigenlijk bij vrijwel iedere soort koffie. Daardoor zal deze zoeter smaken en hoef je vaak en geen gewone melk toe te voegen en kun je de suiker ook nog eens laten liggen.

Pepermuntolie
Pepermuntolie wordt vaak gebruikt voor de neus bij verkoudheid of met soortgelijke doeleinden. Als je echter graag een wat muntachtige smaak in je koffie wilt is dit de ideale manier om het voor elkaar te krijgen. Let wel op dat je maar een klein beetje toevoegt, want het is vaak zeer geconcentreerd. Daarbij helpt het ook tegen andere zaken zoals hoofdpijn, dus je koffie wordt lekkerder en je voelt je nog beter.

Lavendel
Bij lavendel denken we eerder aan schoonmaakmiddelen en shampoo, maar dat is zeker niet terecht. Zo zit het tegenwoordig vaak in bijvoorbeeld ijs, en ook in de koffie kan het echt voor wat extra smaak zorgen. Het zorgt voor een wat fruitachtige en bloemachtige smaak. Dit zal daarom voor mensen die pure koffie nogal zwaar vinden de ideale extra smaakmaker kunnen zijn.