Voorburgs Dagblad | Voorman VNO-NCW: Klaver is gevaarlijk bezig

Voorman VNO-NCW: Klaver is gevaarlijk bezig

mainImage
Voorman VNO-NCW: Klaver is gevaarlijk bezig

Jesse Klaver is ,,levensgevaarlijk bezig'' met zijn wetsvoorstel voor een nationale CO2-belasting. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd bij NPO Radio 1-programma 1op1. Volgens De Boer verspreidt de GroenLinks-voorman ,,fake news'' en is hij ,,straks verantwoordelijk voor 50.000 klimaatwerklozen''.

De Boer zei dat de industrie weliswaar voor een kwart van de uitstoot van CO2 verantwoordelijk is, maar straks ook een derde van de CO2-reductie voor haar rekening neemt en daarvoor een zesde van de subsidies krijgt. ,,Als je de kosten verhoogt voor producten uit de Nederlandse industrie, gaan klanten naar het buitenland'', aldus De Boer. Volgens hem wordt daar minder schoon geproduceerd waardoor er per saldo meer CO2 uitgestoten wordt.

De enige manier om CO2-uitstoot een prijs te geven is in Europees verband, benadrukt De Boer. Daar kan volgens hem dan het al bestaande systeem van uitstootrechten voor gebruikt worden, iets wat eerder ook topman Feike Sijbesma van speciaalchemiebedrijf DSM heeft geopperd.


Foto: Digitaal Dagblad