Voorburgs Dagblad | Ook spaarders in Ldam-Vbg kunnen gerust zijn

Ook spaarders in Ldam-Vbg kunnen gerust zijn

mainImage

In Leidschendam- Voorburg zijn veel (oudere) inwoners met een afgeloste hypotheek die nog druk aan het sparen zijn. Zij hebben dan ook een goed gevulde spaarrekening. Even leek het er op dat zij rente moesten gaan betalen op hun eigen spaarrente.  Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft gisteren echter laten weten geen signalen te hebben dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. "Maar hij houdt dat nauwlettend in de gaten",  zegt hij.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente alsmaar verder verlaagt, moeten banken steeds meer betalen om hun geld daar te stallen. Het lijkt onvermijdelijk dat ze dat zullen doorberekenen aan hun spaarders. Onder andere België steekt daar een stokje voor. Dat buurland heeft banken verboden een negatieve spaarrente aan te houden.

Hoekstra beseft dat ook Nederlandse spaarders zich zorgen maken, maar wil "niet vooruitlopen op de scenario's die we voorbereiden". Dat is volgens hem niet verstandig. De minister verzekert dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt.

Sommige private bankiers in Nederland hanteren voor vermogende spaarders al wel een negatieve spaarrente. Maar grote banken zijn daartoe nog niet overgegaan en Hoekstra heeft ook "geen aanwijzingen" dat ze dat zullen doen.