Voorburgs Dagblad | Benedikte Zijlstra legt veranderingen voor VVE's uit

Benedikte Zijlstra legt veranderingen voor VVE's uit

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Heeft u een appartement of gaat u een appartement verkopen? Er is per 1 januari 2018 een nieuwe wet ingetreden, namelijk de 'Wet Verbetering Functioneren Verenigingen van Eigenaars'. Benedikte Zijlstra, directeur van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy aan de Parkweg, legt aan Voorburgs Dagblad uit wat er zoal allemaal gaat veranderen.

,,Zo is er de verplichte inschrijving van de VVE in de Kamer van Koophandel'', zegt ze  ,,Een maandelijkse bijdrage verplicht is gesteld. Tevens dient er een meerjarenonderhoudsplanning te zijn voor (groot) onderhoud voor de komende 10 jaar. Het is algemeen bekend dat er een reservefonds aanwezig dient te zijn. Echter, de nieuwe wet heeft de minimale omvang veranderd.  Jaarlijks dient er tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw gereserveerd te zijn voor onderhoud aan het pand. Indien uit een Meerjarenonderhoudsplan (periode van 10 jaar) van de VVE blijkt dat kan worden volstaan met minder dan 0,5% van de herbouwwaarde dan kan dit bedrag lager worden vastgesteld.  Er dient ook een gemeenschappelijke bankrekening te zijn waarop de (maandelijkse) bijdrage wordt voldaan.

Stel er zijn onvoldoende financiële middelen binnen de VVE, wat dan?

,,Inmiddels kan er door de VVE een langlopende lening worden afgesloten verbetering van de energieprestatie van het gebouw of voor onvoorziene omstandigheden of ter aanvulling van het reservefonds'', legt Benedikte Zijlstra uit. ,,Dit maakt het eerder uitvoeren van noodzakelijk onderhoud mogelijk. Bij verkoop van het appartement gaat deze lening 'over' naar de nieuwe koper. De nieuwe eigenaar wordt dan medeschuldenaar voor de deelbare schuld van de VVE''.

Meer weten?

Bel (070-3877905) of mail ([email protected]) ons voor nadere informatie. Wij helpen u graag (kosteloos) verder.

Door Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad