Werkzaamheden Den Haag Centraal vertraagd door problemen met seinen

20 November 2023, 10:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

ProRail is bezig met de invoering van een nieuw soort sein: het Nieuwe Generatie Sein (NG-sein). Bij het goedkeuren van deze 'spoorstoplichten' zijn problemen ontstaan, waardoor de seinen nog niet mogen worden gebruikt. Onder meer bij Den Haag Centraal komt daardoor de planning van werkzaamheden in gevaar, meldt ProRail.

"Voor de projecten die in 2024 worden uitgevoerd moeten we overgaan tot gebruik van het oude type sein. Dit is helaas niet in alle gevallen mogelijk", meldt een woordvoerder van ProRail. "Een deel van de werkzaamheden die onze aannemers volgend jaar zouden doen bij de emplacementen van Den Haag en Tilburg stellen we daarom uit. Ook zijn er gevolgen voor goederenemplacement Kijfhoek."

Bij de veiligheidstesten van nieuwe NG-sein zijn in bepaalde omstandigheden problemen met de zichtbaarheid gevonden. "De oude seinen zijn significant groter dan de NG-seinen. Daarom kunnen we deze niet zomaar weer gebruiken, eerst moeten de beveiligingsontwerpen worden aangepast."

Den Haag Centraal

Onder meer het grote bouwproject bij Den Haag Centraal komt in gevaar door de problemen met de seinen. ProRail wil de sporen tussen het station en het Schenkviaduct opnieuw gaan inrichten, een groot aantal wissels wordt weggehaald en de sporen van perrons 11 en 12 op CS worden weer in dienst genomen.

"Er is er helaas onvoldoende tijd om de beveiligingsontwerpen aan te passen. Dit betekent dat we een deel van het werk moeten uitstellen. Er zijn geen gevolgen voor de treindienstregeling van volgend jaar. De extra seinen worden wel geplaatst, maar afgedekt en buiten dienst gehouden totdat er een oplossing is. Op dit moment wordt in kaart gebracht welke onderdelen van de werkzaamheden in Den Haag verplaatst moeten worden en welke onderdelen wel door kunnen gaan. Ook kijken we wanneer uitgestelde werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Ondertussen werken we onverminderd door aan het goedkeuren van het NG-sein."