Het wagenpark van de politie is uitgebreid met twee waterkanonnen uit Italië. De gehuurde voertuigen staan momenteel in Den Haag en zijn naar verwachting eind juni operationeel inzetbaar. De komende weken worden de bemanningsleden opgeleid.
De zes eigen waterkanonnen van de politie zijn vanwege veiligheidsoverwegingen al jaren niet meer inzetbaar en daarom worden er sinds 2022 waterkanonnen gehuurd van buurlanden. Die inzet was nodig als voorzorgsmaatregel bij geplande demonstraties - zoals de blokkades van de Utrechtsebaan door Extinction Rebellion (foto onder) - en evenementen met een hoog veiligheidsrisico op ongeregeldheden.
Met de komst van de Italiaanse waterkanonnen komt deels een eind aan de bijstand vanuit België en Duitsland. Deze waterkanonnen verdwijnen nog niet definitief uit het straatbeeld, omdat in de toekomst opnieuw bijstand gevraagd kan worden als extra inzet nodig blijkt te zijn.
Naast de aanschaf van zes nieuwe waterkanonnen, is de mogelijkheid onderzocht om bestaande waterkanonnen van buitenlandse politiekorpsen of leveranciers te huren. Dit om de tijd te overbruggen totdat alle nieuwe waterkanonnen beschikbaar zijn. Hierbij is gezocht naar bestaande waterkanonnen die veilig inzetbaar zijn en snel leverbaar. Die zoektocht leverde niets op.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: ANP.
Italië
In december 2023 benaderde een Italiaanse fabrikant de politie. Deze Italiaanse waterkanonnen zijn geschikt bevonden en worden voor een periode van 30 maanden door de politie gehuurd, met optie tot koop. De twee nieuwe waterkanonnen zorgen dat de politie nu beter is voorbereid op onvoorspelbare situaties waar grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren.
Actiegroep Extinction Rebellion kondigde onlangs aan op 6 juli opnieuw de A12 in Den Haag te willen blokkeren. Dat is precies twee jaar nadat de klimaatactivisten voor het eerst demonstreerden op het beginstuk van de snelweg naast het Malieveld. De actiegroep blokkeerde de Utrechtsebaan, zoals dit stuk van de weg heet, sindsdien al tientallen keren uit protest tegen alle financiële voordelen van de overheid voor de fossiele industrie.