VVD'er Fred Teeven wordt verkenner in Zuid-Holland

18 March 2023, 12:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven gevraagd om als verkenner in Zuid-Holland te gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om een nieuw provinciebestuur te vormen. Dat meldt RTL Nieuws.

Met het inzetten van de prominente VVD'er wil BBB-leider Caroline van der Plas laten zien dat ze leden van andere partijen vertrouwt om leiding te geven aan het formatieproces. 

Teeven krijgt de taak te onderzoeken welke partijen bereid zijn met elkaar te gaan samenwerken in het nieuwe provinciebestuur. Om te kunnen besturen is een meerderheidscoalitie met tenminste 28 van de 55 zetels nodig. Net als in de rest van het land werd BBB ook in Zuid-Holland de grootste partij, met 13,7 procent van de stemmen (9 zetels). De VVD eindigde bij de Provinciale verkiezingen van afgelopen woensdag op de tweede plaats met 12,9 procent van de stemmen (8 zetels). 

Kritisch VVD-lid

Teeven staat bekend als kritisch VVD-lid. Vorige week nog zei hij bij omroep WNL dat de huidige ministersploeg "D66-beleid" uitvoert "met een vleugje VVD" en dat hij er niet rouwig om zou zijn als het kabinet zou vallen.

Fred Teeven was ooit buschauffer, belastingcontroleur en officier van justitie en werd daarna lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Voor de VVD was hij jarenlang Kamerlid en vervolgens staatssecretaris in twee kabinetten Rutte. Teeven trad in 2015 terug in de affaire rond de Teevendeal, waarover hij de Kamer onjuist had geïnformeerd.

Opvallend detail: Fred Teeven stond tijdens de Provinciale verkiezingen op plek 12 van de kandidatenlijst van de VVD.