Voorburgs Dagblad | Vrijstelling avondklok gevraagd voor paddenoverzetters
mainImage

Vrijstelling avondklok gevraagd voor paddenoverzetters

26 februari 2021, 12:13 uur
Den Haag & Regio

De Dierenbescherming en GroenLinks in Den Haag willen dat paddenoverzetters een ontheffing krijgen voor de avondklok omdat ze anders hun werk niet goed kunnen doen. De fractie van GroenLinks in Den Haag en de Dierenbescherming vrezen dat dit anders leidt tot veel meer platgereden dieren.

Zodra het warmer wordt in de lente komt de jaarlijkse paddentrek op gang en beginnen honderden padden, kikkers en salamanders aan hun tocht naar hun voortplantingsplaats. Om te zorgen dat ze veilig de weg over kunnen steken worden ze hierbij geholpen door vrijwilligers. Aangezien de amfibieën pas na zonsondergang in beweging komen, zijn de vrijwilligers veelal na 22.00 uur buiten.

Voor medewerkers van de dierenambulance geldt een ontheffing om na 21.00 uur buiten te mogen zijn maar voor de vrijwilligers van de vele paddentrek oversteekplaatsen wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt. "Het zou jammer zijn als je dan als vrijwilliger al moet stoppen", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming .

Als de vrijwilligers in de regio Den Haag ontheffing krijgen, "wordt het wat ons uitgebreid naar de rest van het land", aldus de woordvoerder.

De Dierenbescherming heeft volgens hem in de regio Den Haag de meeste paddenvrijwilligers. Ieder jaar worden er door Haagse vrijwilligers meer dan 10.000 padden, kikkers en salamanders veilig naar de overkant van drukke straten geholpen.


Door: ANP