Van Zanen niet geïnformeerd over oproep om Eritrees feest te belagen

27 February 2024, 18:05 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, is er niet van op de hoogte gebracht dat tegenstanders van de machthebbers in Eritrea eerder deze maand op sociale media hadden opgeroepen een feest in de stad te belagen. Buiten het feest braken anderhalve week geleden rellen uit.

In een verslag aan de gemeenteraad schrijft Van Zanen dinsdag dat de politie wel op de hoogte was van de oproepen. De dag voor de bijeenkomst werd iemand aangehouden voor opruiing. "Maar deze oproepen gaven geen aanleiding tot aanpassing van het informatiebeeld en het daarop gebaseerde maatregelenpakket. De burgemeester is derhalve niet separaat geïnformeerd over de oproepen op social media."

Het feest was georganiseerd door medestanders van het bewind in het Afrikaanse land. De bezoekers kwamen uit het hele land en zouden per bus naar Den Haag gaan. Volgens het verslag werden die bussen onderweg mogelijk gevolgd door dissidenten van een Eritrese oppositiegroep, de Brigade Nhamedu. Die zou onder meer vanuit Groningen achter de bussen aan zijn gereden. Andere oppositieleden doken op in de omgeving van de geheimgehouden bestemming, zalencentrum Opera in Den Haag.

Volgens Van Zanen werd er rekening gehouden "met een zekere mate van onrust" rond het evenement.

Een commissie van de Haagse gemeenteraad debatteert woensdag over de ongeregeldheden.
 

 


Door: ANP