Tentoonstelling over Haags koloniaal verleden geopend

25 March 2023, 10:01 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Mariëlle Vavier (Facebook)

In het Haags Historisch Museum is vanaf vandaag een tentoonstelling te zien over het koloniale verleden én heden van regeringsstad Den Haag. 'Koloniaal Den Haag - een onvoltooid verleden' werd gisteren officieel geopend door wethouder Mariëlle Vavier van Inclusie.

Het koloniale verleden is in Den Haag op vele manieren aanwezig, bijvoorbeeld in taal, muziek, eten, festivals en herdenkingen. Ook in de architectuur, zoals het voormalige Ministerie van Koloniën waar nog altijd de portretten hangen van de bestuurders van toen. De tentoonstelling in het Haags Historisch Museum gaat over de rol die de regeringsstad speelde in het Nederlandse koloniale systeem.

Den Haag is vanouds het bestuurlijke centrum van het land en wás de stad van waaruit ooit een groot koloniaal gebied werd bestuurd, een gebied vele malen groter dan Nederland. Met deze bestuurlijke rol onderscheidt Den Haag zich van steden als Amsterdam en Rotterdam die vooral als handelssteden een rol speelden binnen het koloniale systeem.

Tekst gaat door onder foto.

Miljoenen mensen

Den Haag was en is de stad van het beleid, van de bestuurders en van de politiek. Beslissingen in Den Haag genomen hadden ooit grote gevolgen voor miljoenen mensen ver weg: in Indonesië, in Suriname en in de Caribische delen van het koninkrijk. Gedurende een periode van ruim drie eeuwen werden deze gebieden bestuurd vanuit één dominante drijfveer: het maximaliseren van winst. Een beleid dat gepaard ging met onderdrukking van de inheemse bevolking, rechteloosheid, geweld, slavernij en het de kop indrukken van elke vorm van verzet.

De tentoonstelling 'Koloniaal Den Haag - een onvoltooid verleden' in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg is te bezoeken tot en met 3 september 2023.