Taakstraffen voor opzetten illegale gokzuilen in Haagse cafés

1 December 2023, 13:49 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De rechtbank in Den Haag heeft zeven mannen tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen veroordeeld omdat zij samen een criminele organisatie hadden gevormd die illegaal gokken mogelijk maakte in verschillende horecazaken in Den Haag. Drie van hen zijn broers. Zij gaven leiding aan de criminele organisatie die in koffiehuizen en cafés mensen op illegale gokzuilen liet wedden op sportwedstrijden.

De drie broers (46, 39 en 35 jaar oud) krijgen ieder een taakstraf 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van tien maanden met een proeftijd van twee jaar. De andere verdachten (39, 38, 36 en 34 jaar oud) hadden een meer ondersteunende rol en krijgen ieder een taakstraf opgelegd van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden.

De politie zette in het onderzoek naar de verdachten onder meer undercoveragenten en pseudo-gokkers in. Ook werden telefoongesprekken afgeluisterd. In totaal werden 71 goklocaties in beeld gebracht die gebruik maakten van de goksystemen van de verdachten. In iets meer dan een jaar tijd zou er door de criminele organisatie 4,6 miljoen euro zijn verdiend met het aanbieden van illegaal online gokken.

"De undercoveragenten konden gokken op voetbalwedstrijden, door contant geld af te geven aan de exploitant van de locatie. Hun inzet werd afgedrukt op een bonnetje, met daarop ook het eventuele winstpercentage. Als ze wonnen, konden ze het bonnetje inleveren bij de exploitant van de goklocatie, die het geld aan de gokker uitkeerde”, aldus de officier van justitie.

Lagere straffen

Justitie had tegen de drie broers gevangenisstraffen van 16 maanden geëist. Tegen de andere vier verdachten eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van negen tot twaalf maanden. De rechter legde flink lagere straffen op, onder meer omdat het "langer dan noodzakelijk" heeft geduurd voordat de zaken voor de rechter zijn gebracht. "Dit heeft ook nadelige gevolgen gehad op het leven van de verdachten", aldus de rechter. Al de verdachten zijn ook veroordeeld tot het betalen van een geldbedrag aan de staat.