Stijging aantal antisemitische incidenten, ook in Den Haag

25 April 2022, 17:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het CIDI registreerde in 2021 in totaal 183 antisemitische incidenten in Nederland, een stijging van 36 procent in vergelijking met 2020. Acht meldingen in de Monitor Antisimitische Incidenten gaan over voorvallen in Den Haag.

Volgens CIDI-directeur Hanna Luden doen pieken in antisemitische incidenten zich vooral voor bij oplopende spanningen tussen Israel en de Palestijnen. “Nederlandse Joden worden verantwoordelijk gehouden voor acties van de Israëlische regering. Dit heeft een sterke invloed op gevoelens van onveiligheid van Joodse Nederlanders en leidt tot aarzeling om voor hun identiteit uit te komen in het openbaar, op het werk en elders.”

In Den Haag werden verder meldingen van antisemitisme gedaan rondom demonstraties tegen de coronamaatregelen en tijdens willekeurige incidenten op straat.

Hakenkruis

Zo verklaarden meerdere mensen zonder reden te zijn uitgescholden voor ‘kankerjood’ of ‘kutjood’. Bij een Joodse begraafplaats in Den Haag werd een bezoeker gevraagd of er nog meer Joden bij konden op de begraafplaats. Op de stoep voor een nagelstudio in Den Haag werd een groot hakenkruis gespoten.

Een werknemer bij een bedrijf in Den Haag deed melding van uitspraken van een collega tijdens een gesprek over bitcoins. ‘Joden en geld zijn verbonden’, zei de collega die bleek te geloven dat het inherent is aan Joden om geld te manipuleren, in de lijn met klassieke complottheorieën over Joden.

Tijdens een anti-Israeldemonstratie op het Malieveld werd door een groep demonstranten ‘Rutte kankerjood’, ‘Heil Hitler’ en ’Israel kankerjoden’ gescandeerd. Tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen riepen actievoerders ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’ en ‘Kankerjoden’.