Volgend jaar zal de bijna 90 jaar oude Binckhorstbrug worden gerenoveerd. Tot die tijd moet met name zwaar verkeer rekening houden met extra reistijd in verband met een omleiding.
Een deel van de Binckhorstbrug (de ‘brugval’) is in matige staat. Dat blijkt uit een technisch onderzoek naar de brug. Voor de veiligheid moet de gemeente maatregelen nemen voor het verkeer.
Om veiligheidsredenen mogen vrachtwagens en autobussen tot na de renovatie niet meer over de brug en wordt voor het overige verkeer de toegestane snelheid verlaagd van 50 km/u naar 30 km/u.
De gemeente is al begonnen met de voorbereidingen om de brug op te knappen. In 2022 is duidelijk wanneer dit gaat gebeuren.
Omleiding
Voor vrachtwagens en bussen is er een omleidingsroute. De omleidingsroute ‘de stad in’ loopt via de Melkwegstraat. De omleidingsroute ‘de stad uit’ loopt via de Zonweg en de Regulusweg. De Jupiterkade en de Junostraat worden éénrichtingsverkeer voor vrachtwagens en bussen. In het voorjaar van 2022 wordt de omleidingsroute aangepast door werkzaamheden aan de Melkwegstraat.
Binckhorsthaven
De Binckhorsthaven werd in de jaren dertig van de vorige eeuw als werkgelegenheidsproject aangelegd in wat nu bekend is als bedrijventerrein De Binckhorst. De haven komt bij de Binckhorstbrug uit op de Haagvliet.
De Binckhorstbrug uit 1933 is een zogenoemde basculebrug, waarbij het brugdek open en dicht gaat, door zich te draaien om de horizontale as, die haaks op het wegdek van de brug staat. Aan de ene kant van het draaipunt zit het brugdek, aan de andere kant van het draaipunt zit het contragewicht. Dit contragewicht is meestal onzichtbaar weggewerkt onder het wegdek. Een ballastkist, vaak gevuld met beton en schroot, vormt het contragewicht.