Rottend vlees en thuisprostitutie bij handhavingsactie rond Zuiderpark

13 April 2024, 18:55 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Van dode muizen op lijmplanken en kakkerlakken tot rijden onder invloed en thuisprostitutie, tijdens de integrale handhavingsactie (IHA) op vrijdag 12 april in Morgenstond en Leyenburg zijn deze en andere misstanden aangetroffen. De teams van politie, gemeente Den Haag en andere instanties trokken met elkaar de wijken in om misstanden en overlast aan te pakken.

Op het parkeerterrein bij voetbalvereniging ESDO aan de Hengelolaan werden verschillende voertuigen gecontroleerd. Er zijn 94 bekeuringen uitgedeeld en vijf aanhoudingen verricht, waaronder een voor een vals rijbewijs, een voor rijden onder invloed van alcohol en drie keer voor rijden onder invloed van drugs. Door de rijksbelasting is voor zo’n 71.800 euro aan belasting geïnd en een openstaande schuld van meer dan 125.000,- geconstateerd. De gemeentelijke belasting heeft op zeven voertuigen beslag gelegd.

De Haagse Pandbrigade controleerde woningen op veiligheid en bewoning. Zeven keer is er onzelfstandige bewoning geconstateerd. Dit betekent dat een woning aan meer huurders wordt verhuurd dan is toegestaan. De pandeigenaar krijgt in dat geval een last onder dwangsom opgelegd. Bij drie corporatiewoningen werd woningfraude ontdekt. In een van de bezochte woningen werd een sekswerker aangetroffen. Verder zijn negen personen aangetroffen die onrechtmatig in Nederland verbleven.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Rottend vlees

Bij controles in buurtsupermarkten werden lijmplanken met dode muizen en kakkerlakken aangetroffen. In een eetgelegenheid is rottend vlees gevonden en in andere gevallen bleken de afvalinstallaties en elektriciteitsaansluiting niet in orde. Er zijn meerdere boetes uitgedeeld en de instanties gaan verder onderzoek doen naar de situaties in deze horecazaken. De douane heeft een boete van 4.000 euro uitgedeeld voor onveraccijnsde sigaretten

Het handhavingsteam Escamp heeft meerdere waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van de parkregels, fietsen waar dat niet mag en voor het overtreden van het alcohol- en bedelverbod. Het scanteam heeft 4.389 auto’s gescand en 82 eigenaren van voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hadden betaald. Er 76 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Ook is een persoon gearresteerd voor het overtreden van een gebiedsverbod.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Zwartrijder ontsnapt

De HTM controleerde op zwartrijden, openbaar dronkenschap en wangedrag van reizigers. 117 keer is er een boete van 56 euro uitgedeeld voor rijden zonder geldig vervoersbewijs. Een zwartrijder die werd aangesproken sloeg op de vlucht. Bij het wegrennen was hij zo snel dat zijn jas scheurde toen hij over een hek sprong en zo wist te ontkomen aan een boete, maar nu wel een nieuwe jas moet aanschaffen.