Röntgenonderzoek naar oudste boek Koninklijke Bibliotheek

4 March 2022, 09:00 uur
Den Haag & Regio

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is samen met het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed een bijzonder onderzoek gestart naar het oudste boek in de collectie.

Het 'Evangeliarium van Egmond' is een van de topstukken in de collectie van de KB. Het RMO doet dit onderzoek in het kader van hun tentoonstelling 'Het jaar 1000', die in 2023 wordt middeleeuwse handschrift.

Tijdens verschillende momenten kijken onderzoekers, onder meer met een röntgenapparaat, naar de kleuren van de afbeeldingen in het boek. Zo hopen ze meer te leren over wat voor verf is gebruikt, hoe de plaatjes van elkaar verschillen, hoe en wanneer het boek precies is gemaakt en hoeveel verschillende mensen eraan werkten.

Tekst gaat door onder foto.

Eerste identificeerbare Nederlanders

Het 'Evangeliarium van Egmond' is bijna duizend jaar oud. Het is vooral bekend omdat het een afbeelding bevat met daarop de eerste identificeerbare Nederlanders: Dirk en Hildegard van Holland. Deze graaf en gravin zijn dus de oudste Nederlanders waarvan een afbeelding bestaat.

Het is bijzonder dat dit middeleeuwse handschrift al die tijd bijna onbeschadigd overleefde. Een handschrift op perkament werd van generatie op generatie doorgegeven. Aan het Evangeliarium werd ruim twee eeuwen gewerkt. Eerst werd het voorzien van tekst. Later werden de afbeeldingen erin geplaatst.