Piet-Hein Donner mag nu proberen nieuw stadsbestuur te smeden

13 May 2022, 17:58 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Rijksoverheid

De gemeenteraad van Den Haag heeft Piet Hein Donner gevraagd om te gaan onderzoeken hoe er een nieuw stadsbestuur kan worden gevormd.

Twee eerdere pogingen van Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogerd namens Hart voor Den Haag en Annelien Bredenoord en Joost Sneller namens D66 mislukten om diverse redenen. De poging van Hart voor Den Haag faalde omdat andere partijen niet met de partij van Richard de Mos willen samenwerken. De poging van D66 is gestrand omdat GroenLinks niet zonder de Partij voor de Arbeid in een college met D66, VVD en CDA wil, terwijl de VVD juist niet verder wil met de PvdA. Ook de suggestie om een links college te vormen met D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, DENK en het CDA is gestrand omdat het CDA daar niets in ziet.

D66 stelde daarom voor om gezamenlijk "een gezaghebbende informateur" naar voren te schuiven "die puur op de inhoud de formatie voorzet". Oud-minister en voormalig vice-president van de Raad van State Donner is daar nu voor aangesteld en gaat direct aan de slag.