Voorburgs Dagblad | OM zou geen strafrechtelijk onderzoek doen naar topambtenaar
mainImage

OM zou geen strafrechtelijk onderzoek doen naar topambtenaar

17 november 2020, 09:54 uur
Den Haag & Regio, Politiek

Volgens raadslid Ralf Sluijs van Hart voor DenHaag/Groep de Mos ziet het OM af van verder strafrechtelijk onderzoek naar de verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte door een gewezen Haagse topambtenaar. Sluijs had aangfite gedaan 'omdat het stadsbestuur dat weigerde'.

In een brief aan Sluijs laat de rechercheofficier van justitie weten dat hij 'op basis van de aangeleverde stukken tot de conclusie komt dat er “geen redelijk vermoeden van schuld” is en daardoor geen bijzondere opsporingsbevoegdheden toegepast kunnen worden'. Het OM, zo meldt het raadslid dinsdag, vindt verder strafrechtelijk onderzoek 'niet opportuun' omdat er 'geen sprake is geweest van financiële benadeling van de gemeente én de waarnemend burgemeester en de gemeente in deze kwestie zelf geen aangifte van enig strafbaar feit hebben gedaan'. 

Hart voor Den Haag is niet blij met het sepot door het OM. Sluijs spreekt van 'genoeg bewijs voor de laakbare en schimmige handelswijze die het stadhuis erop nahoudt'. Hij is nog steeds van mening dat er sprake is van het plegen van valsheid in geschrifte, het schuiven met miljoenen euro’s gemeenschapsgeld en het voor de bus gooien van de topambtenaar. "Daarmee is de raad én de stad stelselmatig om de tuin geleid door toenmalig wethouder Revis", aldus Sluijs.

Hij wist er op dat zijn fractie er altijd op aan heeft gedrongen bij het college aangifte te doen van de vermeende strafbare feiten. "Maar dat is stelselmatig geweigerd. Het is onverteerbaar dat die weigering door het OM nu als verzachtende omstandigheid gebruikt wordt om geen verder strafrechtelijk onderzoek te willen doen. Het stadsbestuur komt op deze manier wel erg makkelijk weg met deze doofpotcultuur.”

Het OM Den Haag noch het Landelijk Parket kon dinsdagochtend een reactie geven.

 


Foto: ANP