Voorburgs Dagblad | Nieuwe bestemming voor Theresiakerk: deels supermarkt
mainImage

Nieuwe bestemming voor Theresiakerk: deels supermarkt

27 november 2020, 09:58 uur
Den Haag & Regio

Er schijnt dan toch een oplossing te komen voor de al jaren durende strijd om de Theresiakerk. De projectontwikkelaar die eerder opteerde voor sloop en de bouw van een supermarkt en woningen, zag zich gedwongen de plannen na acht jaar aan te passen omdat de kerk toch niet gesloopt mocht worden. In de tussentijd zorgde het gebouw voor veel discussies en onrust in en buiten de raad. Dat kwam ondermeer omdat er arbeidsmigranten in werden gehuisvest zonder toestemming en doordat de omgeving wordt gebruikt als vuilnisbelt.

Nu ligt er, zo blijkt uit een bericht in het AD, een nieuw plan waarvan de projectontwikkelaar hoopt dat hier wel iedereen mee akkoord gaan kan. Het gebouw blijft staan, maar moet plaats gaan bieden aan alsnog een supermarkt, een vestiging van de Hema en woningen op de plek waar nu nog de pastorie staat. Daarnaast moet de kerk een ontmoetingsplek gaan worden voor de buurtbewoners, die altijd hard hebben gestreden voor behoud van de karakteristieke kerk.

De projectontwikkelaar had eerder dit jaar omwonenden gevraagd mee te denken over de toekomst van het gebouw, zeker omdat zij de wens hadden dat het sociale karakter van de kerk moest blijven bestaan. Woningen in de kerk, wat in andere steden wel is gedaan, was geen optie door het weinige daglicht in het gebouw. 

Het plan zou inmiddels naar het college zijn gestuurd, binnenkort is het eerste gesprek met de betreffende wethouder. Vanaf 1 december worden alle omwonenden geïnformeerd door de projectontwikkelaar over de plannen via www.theresiakerk.nl 

 


Foto: Floris van Wissen - Kavel Vastgoed