MKB Den Haag: Meer ruimte nodig voor Haagse maakindustrie

8 December 2022, 15:17 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Tim de Boer (Twitter)

Er is te weinig ruimte voor de maakindustrie in Den Haag. Dat zeggen voorzitter Pieter Scholten van MKB Den Haag en voorzitter Raymond Roodbol van de Stichting Bedrijventerreinen Haaglanden.

De ongeveer 1.500 bedrijven in de maakindustrie in Den Haag zijn goed voor ongeveer 2,5 procent van de werkgelegenheid. "Dat geringe percentage moet omhoog", vindt Pieter Scholten. "De maakindustrie is erg belangrijk voor de stad en de regio, omdat het veel werkgelegenheid en diversiteit oplevert en ons in economisch opzicht minder afhankelijk maakt van importgoederen. Haaglanden heeft zeven grote industrieterreinen, maar die bieden nauwelijks ruimte. De ontwikkeling van de maakindustrie wordt momenteel te weinig gefaciliteerd door de gemeente Den Haag."

Volgens MKB Den Haag wil dat niet zeggen dat de gemeente achterover leunt. Wethouder Saskia Bruines van Economie presenteerde eind 2021 een plan om de lokale economie een nieuwe impuls te geven met het aantrekken van ambachtelijke bedrijven. "Maar de rode loper is nog niet helemaal uitgerold. Omdat er veel behoefte is aan woningen, dreigt de ontwikkeling van ruimte voor de maakbedrijven achterop te raken."

Tekst gaat door onder foto.

Dynamiek

Scholten: Ondernemingen in de maakindustrie zorgen voor de sociale binding die zo hard nodig is in de lokale samenleving. We vormen nu vooral een politieke stad met veel ambtenaren en ook veel zpp’ers in de dienstensector. Er is ruimte nodig voor de kleinere mkb-bedrijven, juist in de maakindustrie. Dat is nodig voor de dynamiek die de stad nodig heeft.”

Raymond Roodbol: “De politiek focust zich nu echter op het bouwen van woningen. In acht jaar tijd moeten er in Nederland 900.000 huizen bij komen. We begrijpen de noodzaak, maar diezelfde politiek vergeet dat er ook moet worden gesproken over bedrijvigheid. De gemeente Den Haag moet op korte termijn knopen doorhakken over ruimte voor ondernemingen. Belangrijk is nu dat de gemeente Den Haag helderheid geeft en kaders stelt over de inrichting van bedrijventerreinen. Wonen op die terreinen is geen optie, alleen werken."