mainImage

Minister Dijkgraaf viert Paarse Vrijdag op Segbroek College

9 december 2022, 12:02 uur
Den Haag & Regio

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het Segbroek College in Den Haag. Hij was daar ter gelegenheid van Paarse Vrijdag en ging hierover in gesprek met leerlingen. De minister droeg voor de gelegenheid een paarse stropdas.

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun solidariteit tonen met lhbt+'ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten. Daar vindt deze dag plaats op de derde donderdag van oktober. De kleur paars is ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag van de homobeweging, die karakter symboliseert.

Robbert Dijkgraaf: "Op Paarse Vrijdag vieren leerlingen en docenten dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Het is zo belangrijk dat de school een veilige omgeving is. Zodat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je houdt."

Regenbooggemeenten

Minister Dijkgraaf kondigde eerder dit jaar aan het regenbooggemeentenbeleid door te zetten. Hij stelt daarvoor tot en met 2026 jaarlijks 1,2 miljoen euro beschikbaar. "Het streven is de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking", aldus Dijkgraaf. "Extra aandacht is er nodig onder jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring."


Foto: Robbert Dijkgraaf (Twitter)