mainImage

Mensen met oogklachten sneller en dichter bij huis geholpen

1 oktober 2022, 08:43 uur
Den Haag & Regio

Na een succesvolle proefperiode is het oognetwerk Zorg in Zicht verder uitgebreid. Alle huisartsen in de regio Den Haag kunnen nu patiënten die last hebben van een vijftal oogklachten doorsturen naar een aangesloten optometrist in de buurt. De patiënt kan hierdoor sneller en vaak ook dichter bij huis worden geholpen.

Het oognetwerk Zorg in Zicht is een samenwerking tussen huisartsen, optometristen, en de ziekenhuizen Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het HagaZiekenhuis met steun van de zorgverzekeraars CZ en Menzis. Om de oogpatiënt in de regio sneller te helpen, stuurt de huisarts een patiënt met niet gecompliceerde oogklachten niet meer naar de oogarts voor oogonderzoek, maar naar de optometrist.

De patiënt heeft daardoor sneller en dichter bij huis een afspraak en ook gaat het onderzoek niet meer ten koste van het eigen risico. Een bij Zorg in Zicht aangesloten optometrist kan de patiënt vaak al binnen twee weken helpen. Patiënten met meer complexe oogklachten kunnen direct worden doorverwezen naar de oogarts.

Eigen risico

Dankzij de uitbreiding van het netwerk kunnen in de regio Den Haag jaarlijks meer dan 60.000 patiënten met oogklachten sneller worden geholpen, zegt projectleider Ghislaine van den Berg. "Bijna 80 procent van de patiënten kon tijdens de proefperiode door de optometrist worden geholpen. In de meeste gevallen bleek een bezoek van een patiënt aan het ziekenhuis niet meer nodig."


Foto: Pexels.com (Archieffoto)