Lichtkunstwerk en poëzie in brugwachtershuisje op Leeghwaterbrug

22 November 2022, 07:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Saskia Bruines (Twitter)

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes zijn door heel Nederland brugwachtershuisjes omgetoverd tot tijdelijke lichtkunstwerken, waaronder het huisje op de Leeghwaterbrug in Den Haag.

Ons land kent zo’n duizend brugwachtershuisjes, waarvan de meeste nu leeg staan, omdat de bruggen tegenwoordig centraal op afstand worden bediend. De Stichting Brugwachtershuisjes heeft zich tot doel gesteld nieuwe bestemmingen te vinden voor de huisjes.

Onder de noemer Spot On! worden deze en volgende maand in twaalf brugwachtershuisjes lichtkunstwerken aangebracht. Ook wordt op elk huisje één of meerdere dichtregels geprojecteerd. In Den Haag werd daarvoor samengewerkt met dichteres Nelly Lausberg van Os en drie leden van het Jonge Stadsdichterscollectief: Khadija Ibourk El Idrissi, Insaf el Assouad en Nachoua Douayry.

Tekst gaat door onder foto.

Dichtregels

Wethouder Saskia Bruines onthulde zondag het tijdelijke lichtkunstwerk, een ontwerp van Marco Broeders, in het huisje op de Leeghwaterbrug in Laak. De dichtregels die op het Haagse brugwachtershuisje worden geprojecteerd zijn: ‘Het uitzicht vult zich met leven’, ‘Jouw weerspiegeling maakt me dorstig’, ‘Soms moet je een eerste stap nemen’ en ‘Het laatste schip vaart uit het zicht’. De volledige gedichten staan hier.