Human Rights Center Viasna ontvangt Mensenrechtentulp 2022

9 December 2022, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Mensenrechtenverdedigers Viasna Maryna Kastylianchanka en Kanstantsin Staradubets nemen Mensenrechtentulp in ontvangst.

De Mensenrechtentulp 2022 is toegekend aan Human Rights Center Viasna uit Belarus (Wit-Rusland). Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maakte dat donderdag bekend tijdens een ceremonie in het Vredespaleis in Den Haag.

Viasna is opgericht in 1996 tijdens massale protesten van de democratische oppositie in Belarus. Het belangrijkste doel van de organisatie is het bouwen van een rechtvaardige en vrije samenleving. In de praktijk betekent dit: advies geven aan de Belarussische bevolking over juridische zaken, misstanden aan het licht brengen en documenteren, en hulp bieden aan slachtoffers van politieke onderdrukking.

In 2003 werd de organisatie illegaal verklaard door de Belarussische autoriteiten. In 2021 werden de kantoren van Viasna overvallen en werden prominente leden gearresteerd. Meerdere leden zitten tot op heden in de gevangenis. Anderen zijn Belarus ontvlucht.

"Ik heb veel bewondering voor de moed en toewijding van de mensen van Viasna. Viasna zorgt dat de waarheid boven tafel komt, hoe sterk de autoriteiten in Belarus de waarheid ook proberen te verbergen. Ondanks alle risico’s die daarmee gepaard gaan", zei Hoekstra tijdens de bekendmaking. "Het werk van mensenrechtenverdedigers beschermt ons recht om vrij te leven en vrij te zijn. Met hun essentiële werk brengen ze daadwerkelijk verandering, voor mens en voor maatschappij."

Tekst gaat door onder foto.

Beeld en 100.000 euro

De Mensenrechtentulp wordt jaarlijks uitgereikt door het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensenrechtenverdedigers of mensenrechtenorganisaties, om ze te steunen in het belangrijke werk dat zij doen. De winnaar krijgt een bronzen beeld in de vorm van een tulp en een geldbedrag van 100.000 euro om hun mensenrechtenwerk verder voort te zetten en uit te breiden.

De andere twee genomineerden voor de Mensenrechtentulp waren Leng Ouch, die zich al 22 jaar inzet voor milieurechten in Cambodja  door onderzoek te doen naar misstanden en het blootleggen van corruptie, en Thai Lawyers for Human Rights, een organisatie die pro-bono juridische hulp biedt aan mensen die worden opgepakt omdat ze opkomen voor hun civiele en politieke rechten.