Voorburgs Dagblad | Hulp voor Haagse mkb-ers bij digitalisering
mainImage

Hulp voor Haagse mkb-ers bij digitalisering

17 november 2020, 11:11 uur
Den Haag & Regio

Haagse mkb-ers die hulp nodig hebben bij de digitalisering kunnen daarvoor steun krijgen van studenten van de ICT-opleidingen van de Haagse Hogeschool, mboRijnland en het ROC Mondriaan. Zij gaan de ondernemers adviseren en ondersteunen tijdens hun zogeheten 'minor'- opdracht, stage of een project in de vrije keuzeruimte. Een echte win-winsituatie volgens Tessa Renkers, projectleider bij de MKB Digiwerkplaats, een online loket voor de regio Haaglanden waar ondernemers terechtkunnen voor vragen op het gebied van digitalisering.

Veel kleine bedrijven weten nu de nieuwste technologieën nog onvoldoende te benutten. “Kennis en financiering ontbreken”, aldus Renkers, "terwijl er nog heel veel kansen liggen.” Zo ontbreekt vaak een helder klantbestand, doordat veel bedrijven e-mails handmatig verwerken. “Dat kan natuurlijk efficiënter. Bij een bakker zou je bijvoorbeeld de verkoop kunnen voorspellen aan de hand van het weerbericht. Bij mooi weer worden er meer broodjes verkocht. Die data kan worden gekoppeld aan het kassasysteem en de personele bezetting”, geeft de projectleidster als voorbeeld.

Ondernemers kunnen voor allerlei praktische, digitale vragen terecht bij de digiwerkplaats. Juist studenten kunnen volgens Renkers ondernemers bij uitstek goed helpen met hun digitaliseringsslag. “Studenten hebben een frisse blik, kunnen out of the box denken, komen met moderne oplossingen, kennen de nieuwste technieken en spreken vaak de taal van een ondernemer.”  Voor studenten betekent de werkplaats een kans om aan de slag te gaan met een praktijkopdracht. “Een win-winsituatie dus. In de praktijk leer je skills, zoals maatwerk en samenwerken met andere disciplines.”

De MKB Digiwerkplaats heeft de ambitie om na drie jaar ruim 450 ondernemers te hebben gekoppeld aan zowel hbo- als mbo-studenten. Vanaf november dit jaar gaat de MKB Digiwerkplaats volledig van start. 

mkb digiwerkplaats