Hoe maak je van hitte-eiland Binckhorst een groene wijk?

19 October 2020, 11:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Aerophoto-Schiphol

De Binckhorst moet binnen een paar jaar worden getransformeed van een hitte-eiland tot een stoere, hippe woon- en werkplek met veel groen waardoor het er prettig en gezond is om te wonen en werken. Maar hoe doe je dat, dachten meerdere partijen die nauw betrokken zijn bij de verandering in het gebied: nou, door de handen in één te slaan, door als collectief te gaan samenwerken aan wat zo mooi heet een klimaatadaptieve Binckhorst.

Overheid, marktpartijen en I’M BINCK heben zich daarom sinds kort verenigd in BINCKS GROEN. Samen met bewoners en ondernemers in de Binckhorst willen zij aan de slag gaan om van de huidige, stenige omgeving een groene wijk te maken waar het prettig en gezond wonen en werken is, zo melden zij maandag.

Alle partijen zijn het er over eens dat klimaatadaptieve maatregelen de levenskwaliteit in de wijk verbeteren. Want, de warmere zomers en hevigere regenbuien zorgen ervoor dat het belangrijk is de nieuwe Binckhorst aan te passen aan de veranderingen in het klimaat. Dat betekent voldoende groen om overtollige regenval op te kunnen vangen, het kunnen bieden van voldoende schaduw tijdens warme dagen wat ook zorgt voor een daling van de temperatuur.  Dat is noodzakelijk want in het huidige gebied is door de stenige omgeving feitelijk sprake van een zogenoemd hitte-eiland, zo stelt I'M BINCK.

Met het realiseren van het gezamenlijke doel van alle betrokken partijen komt er een kwalitatief goede, groene en klimaatadapatieve buitenruimte met ruimte voor recreatie, met een versterkte biodiversiteit door bijvoorbeeld stadslandbouw en met meer mogelijkheden voor waterberging.