Hagenaar maakt kunstwerken van covid-vaccindopjes

12 December 2021, 10:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Dick Keulemans

Kunstenaar Dick Keulemans heeft een bijzonder nieuw basismateriaal ontdekt om kunstwerken van te maken: de Hagenaar is creatief met dopjes van flesjes covid-vaccin.

Keulemans, die behalve kunstenaar, schrijver, dichter en performer ook tandarts is, meldde zich vorig jaar aan als vrijwilliger om te helpen met vaccineren. Hij prikte honderden mensen met Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Janssen. Al snel kreeg hij het idee om iets te doen met de duizenden dopjes met verschillende kleuren van de flesjes waarin het vaccin is verpakt.

Keulemans maakt met de dopjes een soort van QR-codes, maar dan op het formaat van de mens. Vanaf een afstand zie je eerst een QR-code en dan, als je dichterbij komt, zie je pas de dopjes. "Zoals je in een 17de-eeuws geschilderd landschap eerst de afbeelding ziet en dan, dichterbij, pas de verf", aldus Keulemans. Hij heeft tot nu toe drie grote kunstwerken gemaakt.

Kwinkslag van hoop

Op de website van Keulemans reageert arts infectieziektebestrijding Kees Dirksen van de GGD enthousiast op de werken. "Dicks corona-kunst brengt voor mij een gevoel van optimisme met zich mee. Het relativeert de moedeloosheid en de polarisatie die in onze samenleving zijn geslopen. Kunst moet emotie oproepen, en dat doen Dicks collages en assemblages. De luchtigheid van zijn bespiegelingen geeft mij een uitweg naar het oude normaal, is een kwinkslag van hoop, zeker nu het weer minder gaat."