Haagse Vrijheidsmaaltijden zoeken Haags kooktalent

24 March 2023, 11:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Op vrijdag 5 mei zijn er weer Vrijheidsmaaltijden in het hele land, zo ook in Den Haag. Een nieuwe traditie; samen aan tafel op Bevrijdingsdag om met stadsgenoten de Vrijheidssoep te eten. In het Museumkwartier Den Haag, op het Lange Voorhout, is de grootste Vrijheidslunch van ons land. Vijfhonderd stadsgenoten zijn uitgenodigd om aan te schuiven.

Om er een echte stadsmaaltijd van te maken, wordt de Vrijheidssoep geserveerd met drie kleine bijgerechten die goed passen bij de Surinaamse zoete aardappel maissoep van London Loy (foto). De organisatie roept mensen op om daarvoor hun eigen recept in te sturen. Dat kan een signature-dish zijn of een gerecht dat mensen verbindt of een gevoel van vrijheid geeft. Denk aan een lekkere salade, een smeersel voor op brood of een zoet dessert. De recepten moeten voor vrijdag 7 april worden gedeeld via www.haagsevrijheidsmaaltijden.nl.

Een selectie van de recepten wordt eerst nog geproefd door een jury, onder leiding van London Loy. Dat gebeurt op maandag 17 april bij Dudok Den Haag aan de Hofweg. De jury kiest dan de drie gerechten die het best smaken bij de Vrijheidssoep. De Participatie Keuken serveert deze gerechten tijdens de Vrijheidsmaaltijd in het Museumkwartier. Van de drie winnende koks wordt ook een ‘Soepstory’ gemaakt, met een mooie foto. Dudok biedt alle winnaars een lunch- of dinerbon voor twee personen aan.

De Vrijheidsmaaltijden in Den Haag zijn een initiatief van Fa-bricage en Stichting Museumkwartier Den Haag, met (financiële) ondersteuning van Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Stadsdelen Scheveningen, Segbroek en Loosduinen, Kepler15/San Pellegrino en Dudok Den Haag.