Haagse buurthuis De Mussen stroomt vol voor Marokko-Portugal

9 December 2022, 09:24 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP
Bondscoach van Marokko.

In de Haagse Schilderswijk volgen ze het Marokkaanse elftal op de voet als het team met Hakim Ziyech zaterdag om 16.00 uur aftrapt tegen Portugal voor een plek in de halve finale van het WK voetbal in Qatar. "Het wordt druk, er is popcorn, er is wedstrijdspanning en het is gezellig", vertelt Nicoline Grötzebauch, directrice van buurthuis De Mussen. Bij de laatste wedstrijd tegen Spanje waren er vooral moeders met kinderen. "De vaders kijken in de koffiehuizen."

Nordin Ghouddani maakt al 2,5 jaar op YouTube voetbaltalkshow Mocro Inside. Speciaal voor het WK zendt zijn programma uit vanaf locatie, een ontmoetingscentrum in Gorinchem. Aan zijn talkshowtafel zitten Oussama Assaidi, voormalig speler van Liverpool FC, en Oussama Tannane van NEC voor de voor- en nabeschouwing. Samen met het publiek kijken ze naar de wedstrijd. "De druk zit er wel op, we kunnen geschiedenis schrijven", zegt Ghouddani." Bij de vorige overwinning heb ik meerdere mensen in de zaal zien huilen."

Ook in de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West kijken fans samen de wedstrijden van zowel Marokko als Oranje. Volgens een woordvoerder is dit niet gebruikelijk, maar wordt nu een uitzondering gemaakt gezien de maatschappelijke impact. Een spannend moment is het als de tv even uit gaat voor het gebed, want dat gaat voor voetbal. Dat is komende zaterdagmiddag ook het geval. "Maar als je vanuit de adrenaline in gebed gaat, geeft het ook een soort rust", aldus de woordvoerder. Overigens is voetballer Zakaria Aboukhlal, die op het WK uitkomt voor Marokko, een trouwe bezoeker van de Amsterdamse moskee. "Hij komt vaak langs voor het gebed. We zijn dan ook heel trots op hem."

Bij onlinesportwinkel Voetbalshop.nl is het succes van Marokko niet onopgemerkt gebleven. De vraag naar kleding van het Marokkaanse elftal steeg na de overwinning op Canada. Alle shirts zijn inmiddels uitverkocht. Het shirt van Ziyech is het populairst. "Hadden we er maar meer ingekocht", zegt eigenaar Roland Heerkens. "Niemand had hier op gerekend."

De Dokkumer Vlaggen Centrale ziet dat de vlaggen van alle landen op het WK meer in trek zijn en dat geldt ook voor de rode Marokkaanse vlag met groene ster, laat een woordvoerder weten.

 


Door: ANP