mainImage

Groene Matties’ MengelMoestuin wint Haagse Openbare Ruimte Prijs

8 december 2022, 21:08 uur
Den Haag & Regio

De Groene Matties’ MengelMoestuin in de wijk Vrederust heeft de Haagse Openbare Ruimte Prijs (HOP) 2022 gewonnen. 

De jury verkoos het initiatief uit vijf genomineerden voor de onderscheiding. De publieksprijs ging naar de Buurttuin Zusterstraat in de Schilderswijk. De winnaars ontvangen elk 500 euro om hun project nog interessanter te maken.

De winnaars werden donderdag bekendgemaakt tijdens de Haagse Stadmakers Winterborrel in Musicon. De andere genomineerden waren het Molenvlietpark, Playground Hondius en de Toekomst Tuin Transvaal.

Volgens de jury heeft de MengelMoestuin een "grote impact op de sfeer, de sociale veiligheid en de sociale cohesie in de buurt". "Door de inzet van buurtbewoners is de halfopen binnentuin verandert van ‘kijkgroen’ naar een groene ontmoetingsplek die actief gebruikt wordt. Ook de aandacht voor gezond voedsel en een duurzame teelt bevalt de jury.  De MengelMoestuin is op deze manier een voorbeeld voor de inrichting van de groene, veelal ongebruikte half-open ruimtes in de naoorlogse woongebieden die Den Haag rijk is. Bovendien is de MengelMoestuin slim ontworpen voor de toekomst. De tuin is verplaatsbaar ingericht en kan meebewegen met de sloop en nieuwbouw die de wijk te wachten staat."

Tekst gaat door onder foto.

Thuisgevoel in de wijk

Platform Stad wil met de Haagse Openbare Ruimte Prijs het belang van een goede openbare ruimte benadrukken. "De prijs stimuleert het bewust omgaan met het inrichten van de openbare ruimte. Mensen maken de stad. Initiatieven, ideeën en daadkracht van bewoners bepalen ook in Den Haag in grote mate de sfeer en de samenhang in een buurt. Buurtinitiatieven geven een thuisgevoel in de wijk en een prettig gevoel van controle over de directe omgeving."