Fototentoonstelling met mensen uit Haagse Rivierenbuurt

2 December 2023, 12:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Joris Wijsmuller

Vanaf 9 december is een unieke fototentoonstelling te zien van mensen uit de Haagse Rivierenbuurt. Drie fotografen portretteerden zo’n tachtig mensen in de wijk die er wonen, werken of op bezoek komen.

De fotografen Steven Scholten, Joris Wijsmuller en Oliver van der Spek wonen zelf ook in de Rivierenbuurt. “Een centraal gelegen wijk met veel diversiteit en bedrijvigheid. Om ons heen rukken de torens op. Maar dankzij de kracht van de bewoners heeft de Rivierenbuurt haar karakter behouden”, aldus een van de fotografen.

De tentoonstelling is te zien in Galerie Trixie aan de Scheldestraat 1–11, van 9 tot en met 17 december tussen 13.00 en 19.00 uur (maandag en dinsdag gesloten). De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Op zondag 17 december vindt tijdens de afsluiting van de tentoonstelling om 15.00 uur een nagesprek plaats met de fotografen. Deze is voor iedereen toegankelijk.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Oliver van der Spek.

Passanten en prostitutie

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Platform Kunst Rivierenbuurt-Spuikwartier. “Wij Rivierenbuurt is een tentoonstelling die de veelzijdigheid en levenskracht van de wijk laat zien”, zet initiatiefnemer Aart de Groot van het platform. "Vroeger was de buurt een havengebied en had het karakter van een rafelrand van de stad met een arme bevolking, passanten en prostitutie. Er waren kleine en slechte woningen en bedrijven met ellendige werkomstandigheden en flinke milieuvervuiling. In de verdere ontwikkeling verdwenen vele ambachtelijke bedrijfjes en kleine winkeltjes en koopwoningen werden gebouwd. De samenstelling van de bevolking is veranderd, maar de tentoonstelling laat zien dat de wijk nog steeds een heel eigen sfeer en karakter heeft."